D-vitamiini

D-vitamiini on ihmiselle tärkeimpiä vitamiineja . Saamme D-vitamiinia parhaiten auringonvalosta. Asuinpaikkamme Suomessa, pohjoisessa, kuitenkin rajoittaa auringonvaloa syksystä kevääseen. Erityisesti syksyn ja kevään vähänvaloisena aikana D-vitamiinin ottaminen ravintolisänä onkin monesti tarpeeseen. 

Riittävällä D-vitamiinin saannilla on lukuisia tieteellisesti todistettuja positiivisia terveysvaikutuksia ja D-vitamiinin puutos on yksi merkittävimmistä ravitsemuksellisista puutoksista Euroopassa.

Virallisesti Euroopan Elintarvike virasto hyväksyy D-vitamiinin terveysvaikutuksista seuraavat 100% faktapohjalla olevat terveys väitteet.

 

D-Vitamiinin hyväksytyt terveysväitteet
KOMISSION ASETUS (EU) N:o 432/2012

• D-vitamiini osallistuu solujen jakautumisprosessiin 
• D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
• D-vitamiini edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä.
• D-vitamiini edistää veren normaalia kalsiumtasoa.
• D-vitamiini edistää luiden pysymistä normaaleina. 

 

Liian moni suomalainen kärsii  jatkuvasta D-vitamiinin puutteesta vuoden ympäri. Paljon turhia vaivoja voitaisi välttää pelkästään turvaamalla ihmisten riittävä D-vitamiinin saanti. Samalla ihmisten hyvinvointi, työkyky, jaksaminen ja terveys paranisivat.

D-vitamiinilisän tarve on kuitenkin yksilöllistä, eikä samalla D-vitamiini annoksella saada kaikille ihmisille samaa elimistön D-vitamiini pitoisuutta. Tavoiteltava seerumin D-vitamiinin taso on 80-120 nmol/l
D-vitamiinilisän tarpeeseen vaikuttaa esimerkiksi:


Ikä - vanhemmiten tarve kasvaa
Ihonväri 
Auringonsaanti 
Paino - ylipainoiset kärsivät yleisemmin D-vitamiinin puutteesta - suurempi annos on siis monesti tarpeen.
Ravinto - kalassa on runsaasti D-vitamiinia. Suomessa maitoon lisätään D-vitamiinia.

 

D-vitamiinin saantisuositukset vaihtelevat maittain. Euroopassa ja Yhdysvalloissa D-vitamiinin saantisuositus on yleensä 10-50 mikrogrammaa päivässä aikuisilla. 100 mikrogrammaa päivässä pidetään turvallisen saannin ylärajana sekä Amerikassa, että Euroopassa. Suomessa toistaiseksi THL on pitänyt suositukset kohtuullisen matalalla korostaen kuitenkin D-vitamiinin saannin tärkeyttä sekä suositellut D-vitamiini-valmisteiden käyttöä.

 

Euroopan Unionin määrittelemät turvallisen päiväannoksen rajat D-vitamiinille ovat seuraavat. Tästä taulukosta voit helposti määrittää itsellesi suurimman turvallisen D-vitamiini annoksesi. 

 

D-vitamiinin päivittäisen saannin turvarajat

                   Käyttäjä                                                  

D-vitamiinin määrä mikrogrammaa

Aikuiset

100 µg / päivä

Nuoret 11-17

100 µg / päivä

Lapset 1-10

50 µg / päivä

 

....

SISU D-vitamiinilla turvaat päivittäisen D-vitamiinin saannin

SISU D-vitamiinit on valmistettu GMP-sertifioidulla menetelmällä, erittäin laadukkaista ja tarkasti valikoiduista ainesosista parhaan vitamiinin imeitymisen takaamiseksi. Voit tilata SISU-D-vitamiinia sivuiltamme tai ostaa sitä vaikka vuoden annoksen osoitteesta valmistuttajan osoitteesta d-piste.fi

 

Muut ainesosat:

Aines

Tärkkelys, maltodekstriini, muunnettu tärkkelys, magnesium stearaatti, kasviöljy, piioksidi, C- ja E-vitamiiini

 

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota, suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää ja valmistetta on säilytettävä lasten ulottumattomissa.

 

Mikään Ravintolisävalmiste ei korvaa terveellisiä elämäntapoja ja monipuolista ruokavaliota. Terveellinen ravinto on terveyden tärkein edellytys.